Forside / Nyheder / Hvad skete der med madskolen, og den unge pige Coral?
Artikel

Hvad skete der med madskolen, og den unge pige Coral?

03.12.2018

Af Mette Mølgaard

coral-ayoroa-gustu-bolivia-foto-mette-moelgaard-680x453.jpg
Foto : Mette Mølgaard

Coral Ayoroa var med fra begyndelsen, da Oxfam Danmark og Claus Meyer i 2011 åbnede en restaurant og en madskole i Bolivia. Oxfam Danmark afsluttede sit engagement i projektet i 2016. Vi har været tilbage for at se, hvordan det er gået Coral og de udsatte unge, der har været del af det gastronomiske udviklingsprojekt.

I 2011 sidder Coral Ayoroa i en flyvemaskine og mærker nervøsiteten tage til, mens hun lægger de snedækkede Andesbjerge bag sig. Hun har sagt på gensyn til sin lille søn, som hun må undvære de næste tre måneder. Coral er sammen med tre andre bolivianere blevet udvalgt blandt hundredvis af ansøgere til at spille en særlig rolle i det gastronomiske udviklingsprojekt, som Claus Meyer og Oxfam Danmark er ved at stable på benene i Bolivia.

aabning-af-gustu-bolivia-stephan-gamillscheg-680x453.jpg
coral-and-tv-chef-first-gastronomic-meeting-in-bolivia-la-paz-bolivia-photo-kathrine-dalsgaard-680x453.jpg
coral-ayaroa-og-soen-alan-madskolen-la-paz-bolivia-foto-tilde-baden-rasmussen-680x453.jpg
coral-noma-danmark-foto-privat-680x453.jpg
Billedtekst

Coral har flere gange stået i køkkenet med Claus Meyer.

Her mødes Coral med en af Bolivias berømte Tv-kokke.

I 2011 er Coral fotograferet med sønnen Alan.

Det var en stor og lærerig oplevelse for Coral at være i praktik i Danmark.

Det første hold elever fra madskolen poserer foran den næsten færdige restaurant Gustu.

Målet med madskoleprojektet er at give udsatte unge bolivianere en uddannelse og et job ved at åbne en restaurant og en madskole, som på en gang skal være økonomisk rentabel og samtidig være centrum for en revitalisering af det oprindelige bolivianske køkken og de traditionelle bolivianske råvarer. For Coral begynder det hele med en rejse til Danmark og et intensivt praktikforløb på Claus Meyers restauranter og kantiner i Danmark.

Som hun sidder der i flyet, fornemmer Coral, at denne rejse kan komme til at forandre hendes liv. ”Og jeg fik ret. Det var netop dér, min livsforandring begyndte. Der er en ’Coral før’ og en ’Coral efter’,” siger hun, da vi møder hende i Bolivia syv år senere.

I dag arbejder Coral på restaurant Gustu, som ligger i Bolivias hovedstad La Paz og flere gange er blevet kåret til en af Latinamerikas bedste restauranter. Foran restaurantens store vinduer knejser de røde bjerge, der omgiver byen. I restaurantens anden side kan man se direkte ind i det åbne køkken, hvor dagens hold af unge og mere erfarne kokke gør klar til aftenens rykind. Coral har selv stået i køkkenet mange aftener, men de seneste år har hun i stedet ledet den madskole, som hører til restauranten og været ansvarlig for den uddannelse, de unge får.

Det var som at være i skyerne

Tilbage i 2011 er hendes situation en anden. Hun bor alene med sin lille søn og har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Hun føler sig modløs og ved ikke, i hvilken retning hun skal gå. Alligevel udstråler hun det potentiale, som bliver hendes adgangsbillet først til Danmark og siden til en central plads på den nye madskole.

”Jeg har altid været interesseret i gastronomi, og Danmark var superspændende. Men det var også et kulturchok, for alt var nyt for mig. Det var som at være i skyerne. Du drømmer, og du tror ikke på det,” siger Coral. Coral taler ikke engelsk, så da hun på en restaurant i Danmark bestiller en stor kartoffel, men får en lille, tror hun, at tjeneren har misforstået hende. Men så går det op for hende, at i Danmark er en kartoffel mere eller mindre bare en kartoffel. I Bolivia findes der 3.000 slags.

Oplevelser som denne er en del af den læring, Coral gennemgår, og som er med til at åbne hendes øjne for det gastronomiske potentiale, Bolivia har.

”Samtidig lærte og oplevede jeg ting, som fik troen på mig selv til at vokse,” siger Coral. Hun tilføjer: ”Jeg er godt tilfreds med den person, jeg er i dag. Jeg har rejst mig, og jeg nyder mit liv,” siger hun og kommer i tanke om den hat, hun har på hovedet. Den betyder nemlig noget særligt.

”Jeg købte den i Danmark, og lige siden har jeg haft den på hver dag. Den symboliserer mit nye jeg,” siger Coral, der oplever sig selv som langt mere selvsikker og som en, som har lagt bitterhed og håbløshed bag sig.

Projektet har dog ikke været uden personlige omkostninger for Coral. De tre måneder, hun var i Danmark, boede hendes søn hos sin far. Og da hun kom tilbage til Bolivia, var hun så opsat på at lykkes og blive en succes, at hun ikke fik prioriteret ham. Han blev boende hos sin far, og hun så ham alt for lidt, synes hun i dag.

”Det var faktisk først, da Claus Meyer en dag var forbi restauranten og sagde til mig, at familien kommer først, at jeg forstod, hvor opslugt jeg havde været,” siger hun. I dag har hun fundet balancen og dedikerer blandt andet sine to ugentlige fridage til sin søn. Hun har ingen ny mand i sit liv og har heller ikke tid til at lede efter én," siger hun.

”Jeg har en vidunderlig søn. Han er min motor, og jeg bruger al min fritid med ham,” siger Coral med et grin.

Nu er det virkelighed

I dag er Coral 39 år, og det er syv år siden, at hun indledte rejsen, der gjorde hende til en vigtig del af den succes, som madskoleprojektet har udviklet sig til. Mere end 3.000 udsatte unge bolivianere har fået nye muligheder gennem projektet. De har fået en god uddannelse, de har fået job. De har fået opbakning til at lægge dårlige mønstre bag sig og til at tro på, at de faktisk er gode til noget.

”Jeg ser de unge forandre sig og vokse. Jeg ser dem rejse ud i verden og åbne deres egne restauranter. De første mange år var det kun en drøm, men nu er det virkelighed. Det giver mig en stor glæde og indre tilfredshed. Jeg er meget stolt af alt dette her,” siger Coral Ayoroa.

Om Madskoleprojektet

  • Restaurant Gustu og den tilhørende madskole blev etableret i 2011 i et samarbejde mellem Oxfam Danmark og Claus Meyer. Da projektet var blevet bæredygtigt trak Oxfam Danmark sig ud og overlod driften til fonden Melting Pot.

  • I 2014 blev der som en del af projektet oprettet de første af 11 mindre madskoler i La Paz’ fattige forstæder og to steder i Colombia. Her får udsatte unge kortere kurser i madlavning og virksomhedsdrift, så de kan søge job, åbne deres eget eller komme på Restaurant Gustu.

  • 3.000 unge har fået uddannelse og er kommet i job i forbindelse med eller som følge af projektet.

  • Gustu blev i 2017 kåret som Bolivias bedste restaurant og én af de 50 bedste i Latinamerika.

  • Projektet har skabt en række nye samarbejder mellem fødevareproducenter, uddannelsesinstitutioner og forbrugere og har været med til at sætte bolivianske råvarer på landkortet.

  • Siden 2016 har Oxfam Danmark ikke været en del af projektet. Oxfam Danmark tidligere Generalsekretær, Vagn Berthelsen, sidder stadigvæk i bestyrelsen for fonden Melting Pot, der i dag står for videreførelsen af skolerne.